Känn igen nätfiske

Bedragare vill få sina offer att känna sig oroliga, och talar om höga insatser och att du måste agera snabbt. Om du får ett e-postmeddelande du inte väntar dig ska du alltid ta dig tid att fundera på informationen, sammanhanget och språket. Är det rimligt?

Bedragare försöker ibland dölja var e-postmeddelandet kommer ifrån. Kontrollera e-postadressen, och om den verkligen kommer från rätt domän. Verkliga företag använder inte ofta gratis domäner som @yahoo och @gmail.

Alla e-postmeddelanden från SumUp kommer från en adress osm slutar på @sumup.com. Om någon kontaktar dig från SumUp men inte har en adress som slutar så, så är det en bedragare.

Nätfiskeattacker försöker ofta locka dig att klicka på länkar. Om du klickar på en länk kan du hamna på en falsk webbplats eller börja ladda ner en fil som kan stjäla dina uppgifter. Det är jätteviktigt att du aldrig klickar på länkar du inte känner igen.

Om du är osäker på om en länk är legitim eller inte kan du hålla muspekaren över den tills du ser adressen längst ner i hörnet på skärmen. Du kan också högerklicka på länken och välja "Kopiera URL" och sedan klistra in adressen i ett annat dokument.

Bedragare hittar alltid på nya tricks, men det finns sätt du kan skydda dig mot nätfiske.

Viktigt:

Om du tror att dina personuppgifter kan ha blivit utsatta för nätfiske ska du genast byta lösenord och rapportera det inträffade till security@sumup.com med ämnet: "Phishing attack".